بتن ماله پروانه ای
ساختمان سازی دارای مراحل مختلفی می باشد . گود برداری ، اجرای فونداسیون ، اجرای اسكلت ، سفت كاری و در نهایت نازك كاری ، از مراحل كلی و اصلی شروع ساخت یك بنا تا بهره برداری از آن می باشد. در این بین برخی از مراحل وجود دارد كه اگر كامل نشوند می توان از ساختمان بهره برداری كرد . به عنوان مثال : در ساخت یك سوله ، اگر ما دیوار های این سوله را نازك كاری نكنیم ( سیمان كاری و یا گچ كاری ) شاید از نظر زیبایی تاثیر بد بگذارد ولی مانع بهره برداری نمی باشد . اما اگر ما در همان سوله ، كف سازی نكنیم و سطحی ناصاف و ناهموار داشته باشیم ، عملا استفاده از این سوله غیر ممكن است .
بنابر این كف سازی اصولی و پرداخت صحیح و مناسب آن می تواند در استفاده ی هر چه بهتر و مفید تر از آن سازه ، نقش مهمی را ایفا كند.
بتن ریزی كف باماله ی پروانه ای چیست ؟
یكی از بهترین و مقاوم ترین كف سازی ها بتن می باشد. بتن به علت مواد تشكیل دهنده ی آن پس از سفت و سخت شدن می تواند مقاومت بسیار بالایی را داشته باشد. برای ایجاد مقاومت فشاری بالاتر در كف سازی ها و جلوگیری از ایجاد نشست ، می توان با آرماتور (میلگرد ) بتن را اصطلاحا مسلح كرد . لذا در ساختمان های مهم مانند سوله ها ،انبار ها ، گمركات ، پاركینگ ها ، فرود گاه ها ، نمایشگاه ها و حتی جاده ها ، برای اینكه ما یك كف محكم و مقاوم داشته باشیم از بتن استفاده می شود.
اما زمانی كه از بتن برای كفسازی استفاده می كنیم ، برای تسطیح و پرداخت آن باید سرعت عمل داشت زیرا بتن یك جسم سخت شونده است و در خود واكنش های شیمیایی انجام داده و به سرعت سفت و سخت می شود و عملا تسطیح و پرداخت سطح آن سخت و یا غیر ممكن می شود.
اما جای نگرانی نیست !چرا كه با پیشرفت انسان در همه ی زمینه ها ، بشر در ساخت ماشین آلات مربوط به بتن ریزی و پرداخت آن نیز عقب نمانده و در این زمینه ماشین آلات مختلف و كاربردی ساخته شده است . از جمله ی این ماشین آلات ، ماله ی پروانه ای می باشد.
ماله ی پروانه ای وسیله ای كاربردی برای تسطیح و پرداخت سطوح بتنی می باشد . استفاده از این ابزار ، سرعت در پرداخت و صیقلی كردن سطح بتن را افزایش داده و می توان سطح بسیار وسیع تری را نسبت به ماله ی دستی و سنتی بتن ریزی و كف سازی كرد.
انواع ماله ی پروانه ای
ماله ی پروانه ای یا هلی كوپتری را مله ی موتوری نیز می گویند و بر اساس نیاز و شرایط ، انواع مختلفی دارد ، از جمله :
- ماله ی موتوری بنزینی
- ماله ی موتوری دیزلی
- ماله ی موتوری برقی
ماله های موتوری در دونوع سرنشین دار و یا نفربر دستی ساخته می شوند . در نوع نفر بر پیاده و یا دستی ، دستگاه دارای یك دسته ی بلند می باشد كه شخص با استفاده از این دسته ، كنترل دستگاه را در اختیار می گیرد. ولی در نوع سرنشین دار ، شخص بر روی صندلی كه بر روی دستگاه تعبیه شده ، می نشیند و كنترل دستگاه را برعهده می گیرد.
از آنجایی كه در نوع سرنشین دار، سرعت دستگاه بیشتر است لذا برای تسطیح و پرداخت سطوح بزرگتر ( بالای 1000 متر مربع ) از این نوع استفاده می گردد.
اجزاء تشكیل دهنده ی ماله ی پروانه ای
- تیغه پروانه : تیغه ها به شكل ماله می باشند و دستگاه به وسیله ی این تیغه ها سطح بتن را متراكم و پرداخت می كند . البته می توان از دیسك نیز به جای تیغه استفاده نمود.
- شاسی : كه دستگاه با تمام جزییات بر روی آن استوار است.
- موتور : به وسیله ی آن عمل چرخش انجام می شود.
- حفاظ : در هنگام بروز مشكل در تیغه ها از بروز خطر جلوگیری می كند.
- سینی : قبل از پرداخت بتن ، بتن باید صاف و تسطیح گردد كه این كار توسط سینی انجام می گیرد.
سایز ها و اندازه ی ماله ی پروانه ای
براساس سطح مورد نظری كه باید بتن آن صاف و پرداخت شود ، این دستگاه در سایز های مختلفی ساخته می شود . البته منظور از سایز دستگاه ، قطر سینی و پره ها می باشد. این دستگاه در قطر های 60 ،75 ،90 و 120 سانتی متری ساخته می شود . از سایز 60 سانتی این دستگاه برای تسطیح و پرداخت گوشه ها و لبه های كار استفاده می شود . به خاطر همین به آن كنار زن و یا لبه زن نیز می گویند.
اما بر اساس نیاز به سرعت عمل و سطحی كه باید بتن ریزی شود می توان از سایز های مختلفی استفاده نمود. سایز 90 پر كاربرد ترین آن می باشد . و سایز 120 سانت برای مكان های بزرگ مانند فرودگاه ها و انبار های بسیار بزرگ استفاده می شود . زیرا سرعت عمل با آن زیاد است.
بهترین برندهای ماله پروانه ای
ماله پروانه ای هیساکی
ماله پروانه ای باریکل
ماله پروانه ای روبین
ماله پروانه ای هوندا
ماله پروانه ای راتو
مراحل كار با ماله ی پروانه ای
- آرماتور بندی : اگر لازم باشد و ما مقاومت بالایی را نیاز داشته باشیم ابتدا باید آرماتور بندی كف ، مطابق با نقشه ها صورت گیرد.
- قالب بندی : پس از انجام آرماتور بندی ، قالب بندی انجام می گیرد تا آن مكانی كه لازم است بتن ریزی انجام بگیرد و بتن به سمت جاهای دیگر حركت نكند.
- تراز كردن كار : با استفاده از دوربین های تراز یاب و یا تراز لیزری ، شاخص هایی در كار نصب و مشخص می شود كه بتن نباید از آنها بالا بزند.
- بتن ریزی
- تراز كردن و صاف كردن بتن با شمشه ی برقی
- تسطیح كار : با استفاذه از سینی ،بتن صاف و تسطیح می گردد.
- پرداخت بتن : در این مرحله بتن توسط تیغه ها پرداخت شده و سطح آن صاف و صیقلی می شود.
- ایجاد درز انبساط : بتن بر اثر گرما و سرما ، انبساط و انقباض پیدا می كند و این مساله موجب ترك خوردن در سطح بتن می شود لذا برای جلوگیری ، توسط دستگاه كاتر ، بتن برش خورده و روی آن را درز می دهند تا ترك نخورد.
مزایای استفاده از ماله ی پروانه ای
- سرعت در اجرا
- متراكم شدن بتن و بالا رفتن مقاومت آن
- خارج شدن هوای اضافی از بتن و افزایش مقاومت بتن
- به علت پرداخت سطح و صیقلی شدن بتن ، سطح آن كانلا صاف و عاری از هر گونه ترك و كرم خوردگی و. خلل و فرج می باشد.
- پرداخت گوشه ها و لبه های كار
- استحكام در برابر مواد خورنده
- استفاده از كف ، به عنوان كف نهایی و تمام شده
- كاهش هزینه ها : به دلیل سرعت بالا استفاده از كارگر را كاهش داده و در مدت زمان كم ، سطح زیادی را پرداخت می كند.
در چه مكان هایی از ماله ی پروانه ای استفاده می شود ؟
به علت سرعت بالای تسطیح و پرداخت بتن در این دستگاه ها ، استفاده از آنها در متراژ ها بالا به صرفه می باشد. مانند فرودگاه ها ، انبار های بزرگ ، محوطه ی نمایشگاه های بزرگ ، پاركینگهای عمومی ، كارخانجات و سوله های بزرگ ، انبارهای بزرگ و… .
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید!