ترمز پله و انواع آن

پله از دیر باز برای بشر حائز اهمیت بوده است . از زمان های بسیار قدیم كه ساختمان ها اغلب یك طبقه بود ، پله یك راه ارتباطی به پشت بام بوده است . زمانی كه آسانسور وجود نداشت در آپارتمان سازی ها ، پله تنها راه ارتباطی بین طبقات به حساب می آمد و زمانی كه پای آسانسور به ساختمان ها باز شد ، پله به عنوان مسیر تردد فرعی افراد در نظر گرفته شد.

با توجه به مساله ی ایمنی در ساختمان سازی ، بعضی از ساختمان های پیشرفته داری دو راه پله می باشند . یكی راه پله ی معمولی برای تردد و دیگری به عنوان پله ی فرار شناخته می شود كه در مواقع اضطراری و خطر ، افراد ساكن بتوانند از طریق ین راه پله خود را به محیط امن برسانند.

پله در زیبایی ساختمان ها از گذشته تا به امروز نیز نقش موثری داشته است . در ورودی قصرهای پادشاهان قدیم پله های بزرگ و وسیعی ساخته می شد كه شكوه و عظمت خاصی به این قصر ها می داد در ساختمان های مسكونی مجلل ، هتل ها  ،مراکز تجاری ، اداری و … ، پله های وسیع و بزرگ در قسمت ورودی آنها ، از نمادها و شاخصه های خاص این ساختمان ها به حساب می آید.

ترمز پله

در گذشته های خیلی دور ، پله ها از سنگ دست ساز ساخته می شد لذا سطح آن ها را تیشه ی می كردند و لذا زبر بود و در هنگام رفت و آمد مشكلی برای افراد به وجود نمی آورد ، بعد ها هم از جنس آجر و موزاییك ساخته شد . اما امروزه با توجه به وجود دستگاه های مختلف ، سنگ ها ساب خورده و صیقلی می شوند تا زیبایی آنها صد چندان شود ، اما این زیبایی به قیمت لیز و لغزنده شدن این پله ها به خصوص در فضاهای باز تمام شده است . ولی بشر بری آن نیز فكری كرده است تا از لغزش افراد و بروز حادثه و خطر جلوگیری كند و آن ترمز پله می باشد.

ترمز پله چیست ؟

همانطور كه گفتیم ، در چهل پنجاه سال پیش برای ساخت پله در فضای باز در ساختمان های اداری و عمومی از سنگ های لاشتر و یا تیشه ی استفاده می كردند . سطح این سنگ ها با تیشه زخمی می شد و یك سطح یكدست برجسته و منظم را تشكیل می داد كه این برجستگی ، اصطكاك لازم در هنگام رفت و آمد را به وجود می آورد و افراد لیز نمی خوردند. ولی پله های امروزی از سنگ های صیقلی و زیبا ، اغلب از جنس گرانیت ساخته می شود . در متروها ، ادارات ، فروشگاه ها ، بیمارستان ها و… چه در داخل و چه در خارج  آنها ، مملو از این پله ها می باشد. اما عیب بزرگ این جنس از پله ها ، لغزنده بودن است . سالانه صد ها هزار نفر از افراد بر اثر لیز خوردن از پله ها صدمه می بینند و بعضا به قیمت جان آنها و یا صدمات جبران ناپذیر ، تمام می شود . اما این كار چاره دارد و آن استفاده از ترمز پله است .

ترمز پله از جنس های مختلف ساخته می شود و وظیفه ی آن ساختن یك سطح زبر و برجسته و ایجاد اصطكاك بین پای افراد با سطح پله ها می باشد. كه این مساله باعث می شود كه افراد با ایمنی بیشتر از راه پله استفاده كنند.

جنس ترمز پله چیست ؟

بسته به شرایط محیط و میزان تردد در آنها جنس ترمز ها متفاوت می باشد. اما به طور كلی از جنس های زیر ساخته می شود.

  • آلومینیوم
  • سیلیس
  • لاستیكی
  • پی وی سی PVC

انواع مدل ترمز پله

ساخت ترمز پله از تنوع خوبی برخوردار است تا بتواند نیاز افراد را از نظر زیبایی و كارایی برطرف كند.از طرح و مدل های متنوع ترمز پله می توانیم به این موارد اشاره كنیم : سیلیسی رنگی ، نبشی پی وی سی ، لاستیكی ساده ، آلومینیومی تخت ، آلومینیومی آجدار ، آلومینیومی LED  دار ، سیلیسی و یا سمباده ی ساده ، آلومینیومی تك كانال و دو كانال .

علت استفاده از ترمز پله

علت استفاده از ترمز پله

  1. ایمنی : مهمترین دلیل استفاده از ترمز پله ، ایمنی است. برای ایجاد امنیت لازم در تردد افراد از ترمز پله استفاده می شود.
  2. زیبایی : پس از ایجاد ایمنی در تردد افراد كه اولویت اول و اصلی در نصب ترمز پله می باشد ، زیبایی و جنبه ی دكوراتیو بودن ترمز پله نیز می تواند حائز اهمیت باشد و به اصطلاح با یك تیر دو نشان بزنیم و هم ایمنی و هم زیبایی را با هم داشته باشیم . لذا از ترمز های آلومینیومی LED دار می توانیم بری زیبا سازی پله های سالن های سینما و یا آمفی تئاتر و یا سالن های همایش و كنفرانس ها استفاده كنیم. هم چنین استفاده از ین نوع ترمز در پله های ورودی ساختمان های مجلل و هتل ها نیز خالی از لطف نیست.
  3. ترمیم پله های قدیمی : یكی دیگر از كاربرد های ترمز پله ، ترمیم پله های قدیمی است . پله به دلیل اینكه محل مستقیم تردد افراد می باشد ، لذا بر اثر این رفت و آمد و یا برخورد اشیاء مختلف با پله ها ، قسمت لبه ی پله كه از نقاط حساس و شكننده می باشد ، آسیب ببیند و اصطلاحا لب پر شود. لذا می توانیم به جای اینكه هزینه های زیادی را انجام دهیم و پله را تعویض كنیم ، از ترمز پله استفاده كنیم تا ضمن ایجاد ایمنی ، ترمیم پله را نیز انجام داده باشیم به این ترتیب كه قسمت آسیب دیده به زیر ترمز رفته و پنهان می شود .

انتخاب مدل مناسب ترمز پله

ترمز های موجود در بازار برای مصارف گوناگون در محیط های گوناگون ساخته شده است. شلوغی و تردد زیاد ، فضای باز و یا مسقف بودن محیط ، نوع كاربری ساختمان و … می تواند در انتخاب مناسب ترمز پله موثر باشد. بعضی از مدل ها با توجه به دوام و مقاومت بالا ، برای محیط های شلوغ مانند مترو ، بیمارستان ، ادارات و فروشگاه ها مناسب است . برخی دیگر به دلیل مقاومت كمتر برای محیط های خلوت ساخته شده . نوعی از ترمز به راحتی تمیز می شود ولی نوعی دیگر به راحتی تمیز نشده و كثیفی را در خود نگه می دارد. در نظر گرفتن این موارد در هنگام خرید و نصب ترمز پله می تواند به شما كمك كند تا بهترین و موثر ترین گزینه را انتخاب نمایید.

بیمارستان ها و مراكز درمانی : با توجه به اینكه در این محیط ها رعایت بهداشت حرف اول را می زند لذا باید مدلی از ترمز پله انتخاب شود كه به راحتی تمیز شده و كثیفی را در خود نگه ندارد و در ضمن به خاطر تردد زیاد ، دوام بالیی نیز داشته باشد ترمز پله ی آلومینیومی ، بهترین گزینه برای چنین محیطی می باشد.

كارخانجات تولید مواد غذایی و دارو سازی ها : این مراكز نیز به دلیل حساس بودن به آلودگی ، باید از ترمز پله ی آلومینیومی و یا لاستیكی و PVC استفاده نمود كه هم دوام خوبی دارند و هم به راحتی تمیز می شوند.

ادارات ، مترو و اماكن عمومی : در این محیط ها چون بحث بهداشت و تمیزی در اولویت نمی باشد ، شما می توانید از ترمز پله ی سیلیسی و یا سمباده ی استفاده كنید اما باید توجه كنید چون در این مراكز رفت و آمد زیاد است و این نوع ترمز ها دوام كمتری دارند ، بنابراین توصیه می شود كه از ترمز پله ی آلومینیومی استفاده شود.

انبار ها ، كارگاه های صنعتی و… : شما می توانید در این محیط ها از تمامی مدل های ترمز استفاده كنید ولی باید به این نكته توجه كنید كه ترمز های آلومینیومی در برابر سایش و تردد زیاد دوام بالایی دارند. اما اگر در محیط كار شما افراد كمی حضور دارند ، ترمز سیلیسی گزینه ی خوبی می تواند باشد.

آپارتمان ها ی مسكونی : در آپارتمان های مسكونی به دلیل تردد كم ، می توانید از ترمز سیلیسی و یا سمباده ی استفاده كنید.

محیط باز و یا سربسته : محیط های باز به دلیل ینكه در معرض عوامل جوی مختلف از جمله آفتاب ، گرما ، سرما و یخ زدگی قرار دارند لذا انتخاب مدل مناسب برای این محیط بسیار اهمیت دارد . مدل آلومینیومی آجدار می تواند گزینه ی خوبی باشد.

نحوه ی نصب ترمز پله

نوع سیلیسی و سمباده ی به صورت رولی می باشد و پشت آنها چسب دار است ، لذا به راحتی قابل نصب است. و مدل های دیگر ( آلومینیومی و … ) توسط چسب آهن و یا پلی اورتان نصب می شوند.

نحوه ی نصب ترمز پله

در هنگام نصب ترمز پله چه نكاتی را بید رعیت كنیم ؟

  • تمیز كردن زیر كار : ترمز ها یا خود چسب دارند و یا از چسب آهن برای نصب آنها استفاده می شود . لذا تمیز كردن زیر آنها و از بین بردن چربی و گردو خاك و هر گونه زائده بسیار مهم است . چون چربی و گرد و خاك اجازه نمی دهد چسبندگی به خوبی انجام شود.
  • اندازه ی ترمز : ترمز های سیلیسی به دلیل ینكه رولی هستند و برجسته و حجیم نمی باشند بنابراین شما می توانید در سراسر كف پله آن را نصب كنید. ولی ترمز پله هایی كه برجسته هستند مانند لاستیكی و یا پی وی سی و یا آلومینیومی ، باید از نصب آنها در دو انتهای كف پله خودداری كرد مثلا از هر طرف 10 سانت را خالی بگذاریم تا هنگام نظافت و شستشوی پله ها ، آب بتواند از آنها عبور كند. در مورد ترمز پله ی آلومینیومی باید توجه كنید چون شاخه های آن 6 متری است لذا آن را طوری برش دهید تا دور ریز نداشته باشید.
  • تعداد ترمز در هر پله : با توجه به اینكه اندازه ی كف پله ها متوسط 33 سانت است لذا نصب یك عدد ترمز پله در لبه و یا نزدیك به آن كفایت می كند . اما در پله های عریض و در پاگردها شما می توانید حدودا در هر 40 سانت یك ترمز نصب كنید اما به یاد داشته باشید كه حتما باید در نوك پله ، ترمز نصب شود.
4.8/5 - (41 امتیاز)